Winkelwagen

Coupon Code: FT68LD435 Copy Code

Gratis verzending 14 dagen bedenktijd

Klantenservice

085-060 91 80

Ma-vr 9:00 - 16:00

Is een elektrische step toegestaan of verboden?

By Sam februari 26, 2022

Momenteel zijn er 17 elektrische voertuigen (categorie; bijzondere bromfietsen) die zijn toegestaan op de openbare weg. Hiervan zijn er een paar e-step modellen, die ook zijn goedgekeurd door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Twee voorbeelden hiervan zijn de Trikke en de Veeley V5. Hieronder zullen we stapsgewijs toelichten waarom de genoemde voorbeelden wel zijn toegestaan. 

Alle voertuigen die gebruik maken van de openbare weg moeten voldoen aan bepaalde eisen. Voldoen ze niet aan de eisen dan mogen ze niet deelnemen aan het verkeer. Elektrische steps vallen onder de categorie: “Bijzondere bromfietsen”. Dit houdt in dat dezelfde regels gelden als bij een scooter.

Hier zijn de volgende eisen voor opgesteld:

- een stuur
- een verzekeringsplaat of -sticker
- een voertuigidentificatienummer (VIN)
- verlichting
- rode en witte/gele reflectoren

Zodra de elektrische step voldoet aan de bovenstaande eisen, komt het in aanmerking voor een goedkeuring door de RDW. 

Waarom zijn de Trikke en Veeley V5 wel toegestaan?

Trikke en Veeley V5 zijn zo gedesigned dat ze aan alle voorwaarden en eisen voldoen. Hierdoor komen de modellen in aanmerking voor een goedkeuring van de ministerie. Trikke en Veeley zijn het volgende proces afgegaan;

Het proces

De fabrikant moet eerst een aanvraag doen bij de ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor toelating. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, dan zal de ministerie de aanvraag overdragen aan de RDW. De RDW zal beoordelen of het voertuig geschikt is voor de openbare weg. 

Vervolgens zal het advies van de RDW teruggekoppeld worden naar de ministerie. De ministerie zal het uiteindelijke besluit nemen (op basis van het advies) of het voertuig zich op de openbare mag bevinden.

Trikke en Veeley V5 zijn dus goedgekeurd door de ministerie en mogen daarom gebruikt worden op de openbare weg in Nederland.

Welke elektrische steps zijn toegestaan?


Mode

Goedgekeurd sinds

Segway

10 december 2010

Trikke

25 augustus 2011

Swing

16 juli 2012

Zappy3

14 november 2011

Virto

23 mei 2013

Paukool

25 februari 2013

Ninebot Type E en Urban

17 november 2014 en 13 januari 2015

LEF

17 april 2014

Robin-M1

25 november 2013

Virtos

10 september 2014

Kickbike Luxury (+ Cruise en Fat Max)

9 februari 2015

Yedoo Mezec

9 februari 2015

Qugo runner

20 april 2018

Veeley V5

Na kenteken aanvraag


Wat zijn de regels voor een elektrische step?

Hierboven hebben we het gehad over welke elektrische steps zijn toegestaan en waarom. Ook zijn er regels opgesteld voor het gebruik van (toegestane) e-steps. Voor elk voertuig op de openbare weg zijn er algemene regels opgesteld waar elke bestuurder zich aan moet houden. We kennen ze wel:

Je mag niet:

- appen achter het stuur
- bellen achter het stuur
- onder invloed van alcohol, drugs of sommige medicijnen

Je mag wel:

- Handsfree bellen
- Handsfree muziek luisteren

Regels voor e-steps die wel zijn toegestaan

Voor de wet vallen elektrische steps onder de categorie bijzonder bromfietsen. Daarom worden dezelfde regels gehanteerd als bij een scooter. Zo moet je minimaal 16 jaar oud zijn om een elektrische step te mogen rijden. In het buitenland ligt de leeftijdsgrens een stuk lager. In Duitsland mag je vanaf je 14e de weg op met een elektrische step. In Frankrijk ligt de grens op 12 jaar.

Net als bij een bromfiets hoef je geen helm te dragen tijdens het rijden van de e-step. Voor extra veiligheid is dit wel geadviseerd. Verder zijn er een paar andere wetten opgesteld voor jouw veiligheid. Zo ben je verplicht goed verlicht te zijn in het donker. Dit doe je door middel van een voor- en achterlamp op de e-step. Daarnaast zijn sommige modellen ook voorzien van reflectoren. Om het plaatje compleet te maken kun je een verlichtings vest dragen. Dit is in Frankrijk als eis gesteld.

Elektrische steps moeten wettelijk aansprakelijk (WA) verzekerd zijn. Dit kan je op twee manieren toonbaar maken. Met een kenteken of door middel van een sticker. Zo kan je een kenteken aanvragen voor de Veeley V5. 

Alle wettelijke eisen zie je hieronder samengevat:

- U bent 16 jaar of ouder
- Het voertuig rijdt niet harder dan 25 km/h
- U moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
- U plakt de sticker van de verzekeraar op de e-step.
- U moet  op het (brom)fietspad rijden.
- Als er geen bromfietspad is dan moet u op de weg rijden.
- U moet zo veel mogelijk rechts rijden.
- U mag niet op de stoep rijden.

In welke landen is een elektrische step wel toegestaan?

In Nederland zijn er maar een beperkt aantal e-step modellen toegestaan op de openbare weg. Bij onze buurlanden is het meestal wel toegestaan. Zie hieronder naar welke landen je jouw elektrische step kan meenemen voor op vakantie. 

Let op: elk land stelt zijn eigen eisen voordat je de openbare weg mag betreden.

 • België 
 • Denemarken 
 • Duitsland 
 • Finland 
 • Frankrijk 
 • Griekenland
 • Italië 
 • Luxemburg 
 • Noorwegen
 • Oostenrijk 
 • Polen 
 • Portugal 
 • Spanje 
 • Tsjechië 
 • Zweden 
 • Zwitserland

Oudere post Nieuwe post

Nieuwsbrief

Ik ga ermee akkoord om me te abonneren op updates van 123mijnstep

Gratis Snelle levering 14 Dagen Bedenktijd Garantie Professioneel Advies Veilig Winkelen Free shipping when you order over XX You Have Qualified for Free Shipping Spend $x to Unlock Free Shipping You Have Achieved Free Shipping GRATIS verzending binnen 3-5 werkdagen Gratis verzending 14 dagen bedenktijd You Have Achieved Free Shipping Free shipping when you order over XX ou Have Qualified for Free Shipping